Mijn eigen tuin

Mijn tuin was er eerder dan de inrichting van het huis. Toen we het huis in nieuwbouwwijk kochten wilde ik maar 1 ding, privacy door veel groen toe te passen. Om dat te bereiken wilde ik graag een Limburgse haag om het hele huis, voortuin achtertuin en zijtuin. Daarbinnen ontwierp ik tuinkamers allemaal met verschillende toepassingen zoals eetgedeelte, loungegedeelte met vlonderterras, natuurlijke zwemvijver, formelere zijtuin en bloemrijke voortuin. Achter koos ik voor bosplantsoen, dat kwam uit de tuin van mijn ouders. Dat past geweldig bij de natuurlijke zwemvijver. Hier heb ik gekozen voor groene beplanting met al zijn verschillende bladcontrasten. Als bestrating heb ik gekozen voor de donkerste bruine gebakken klinkers. Vanuit de loungeplek, gemaakt met hardhouten planken, heb je een mooi uitzicht op de zwemvijver, je komt er over een houten pad wat over de vijver loopt. Het eetterras heb ik omsloten met beukenhaag om intimiteit te creëren. Vanuit de eetkamertafel kijk je erover heen. Ik heb een takkenril aan het einde van de Limburgse haag gemaakt die 1m hoog is, zo kijk ik naar de maas en zie de zeilboten voorbij varen. Voor de takkenril staat bosplantsoen wat ik op die plek op gesnoeid heb. Zo kijk je van je af, heerlijk en belangrijk voor t woongenot. We zien geregeld een egeltje langs scharrelen, de buizerd en sperwer weten onze haag goed te vinden door de talrijke vogelnestjes. De vogels zitten helemaal veilig door gebruik van sleedoorn en meidoorn. De kleine bonte specht kraakt haar hazelnootjes uit het bosplantsoen in een kuiltje van de hazelaar. De zwemvijver geeft veel plezier op hete dagen en de loungeplek met houtkachel is een heerlijke schaduwplek en we lezen er graag. Met het subtiel toegepast licht is het goed toeven in de tuin.
De voortuin ligt op het noordoosten, en ligt grotendeels in de schaduw. De grond is er droog. Hier heb ik een kleurrijke border ontworpen met veel grassen en als favoriet Angelica archangelica, engelwortel.